Dekorowanie stołu: Pomysły na aranżacje przyjęć i codziennych posiłków

Dekorowanie stołu to ważny element przyjęć i codziennych posiłków. Odpowiednio zaprezentowany stół może wprowadzić dobrą atmosferę i podniesie gustowność całego wydarzenia. Niezależnie od tego, czy organizujesz uroczysty obiad, przyjęcie urodzinowe czy zwykłą kolację, warto zwrócić uwagę na szczegóły aranżacji stołu. Oto kilka pomysłów, które przydadzą się podczas dekorowania stołu.

1. Dopasowanie dekoracji do okoliczności

Najważniejszym elementem podczas dekorowania stołu jest dopasowanie dekoracji do okoliczności. Jeśli organizujesz formalną kolację, ważne jest, aby zachować elegancki klimat. W takim przypadku proponujemy wykorzystać sztućce i szklanki o prostych kształtach, a na stole ułożyć białe obrusy i tkaniny w kolorze pudrowego różu lub jasnego szampańskiego.

Jeśli natomiast planujesz przyjęcie urodzinowe dla dziecka, postaw na kolorowe dekoracje, jak np. balony w różnych kształtach czy ozdobne podkłady pod talerze w kształcie serca.

2. Rola oświetlenia

Oświetlenie odgrywa dużą rolę podczas dekorowania stołu, a jego odpowiednie umieszczenie wpłynie na nastroje podczas wieczornej kolacji. Jeśli organizujesz uroczystą kolację, postaw na delikatne światło świec, które wprowadzą romantyczny akcent. Jeśli natomiast chcesz zachować bardziej nowoczesny wystrój, wykorzystaj lampy z abażurami lub pojedyncze żarówki na prostych kolorowych kloszach.

3. Dodatki na stole

Dodatki na stole to kluczowy element, który wpływa na ogólny wystrój stołu. Możesz postawić na różnorodne wazony i talerze, które złapią wzrok i nadadzą stołowi ciekawy charakter. Z kolei świece w różnych rozmiarach i kolorach dodadzą nieco romantyzmu i ciepła do zimowych wieczorów.

Warto zwrócić uwagę także na zastawę stołową. Obrus powinien być starannie wyprasowany, a talerze perfekcyjnie ułożone. Jeśli przyjmujesz gości, postaw na wybór zastawy klasycznej, co podkreśli elegancki charakter uroczystości.

4. Sezonowe akcenty

Większość osób kojarzy dekoracje stołu z okolicznościami urodzinowymi oraz zimowymi wieczorami przy świecach. Jednak to, co kładziemy na stole również zależy od tego, jaka jest pora roku. Na przykład na wiosnę, kwiaty stanowią ciekawy element stołowej dekoracji. Możesz je podawać w wazonie, ale również umieścić pojedyncze kwiaty w mniejszych wazonikach przy poszczególnych miejscach dla gości.

Na lato warto postawić na lekkość i pastelowe kolory. Do tego typu okazji doskonale pasować będą np. kolorowe słomki oraz akcesoria do drinków. Z kolei na jesień, warto posłużyć się ciepłymi kolorami, jak czerwień, złoto i brąz, a obiady udekorować gałęziami i suszonymi owocami.

5. Domowe przysmaki na stole

W końcu, ale nie najmniej ważnym elementem dekoracji stołu są domowe przysmaki. Bez względu na to, czy jest to urodzinowa tort, czy przyrządzony w domu placek marchewkowy, warto zadbać o smakowite dodatki, dzięki którym stołowa atmosfera nabierze piękna.

W przypadku codziennych posiłków, warto zadbać o odrobinę kreatywności i podać dania w sposób estetyczny – np. poprzez ułożenie warzyw i mięsa na talerzu w taki sposób, aby wyglądało jak dzieło sztuki.

Podsumowując, dekorowanie stołu nie musi być trudne czy kosztowne, aby był on efektowny. Chociażby delikatne dodatki typu świece, wazoniki na stole lub choćby świetny wybór tkaniny pod obrus i dodatki w kolorach powiązanych z porą roku mogą znacząco wpłynąć na ostateczny efekt i zrobić wrażenie na gościach.